Wat maakt een foto écht goed? Vraag mensen of een foto goed is en je zal zeer diverse antwoorden krijgen. Als marketeer of communicatiepersoon wil je goede foto’s gebruiken en daarmee een bepaalt verhaal vertellen. Wat maakt een foto écht goed? Is het alleen de techniek, of speelt er meer mee? Een sterke foto trekt de aandacht en draagt bij aan de boodschap die je wilt overbrengen. Toch zie ik dagelijks beelden die weinig tot niets toevoegen. Zonde, want goede fotografie kan een krachtig middel zijn om je merk te versterken. Dan is het wel handig dat je mooie foto’s op een goede manier gebruikt.

In dit artikel deel ik graag wat factoren die bijdragen aan een sterke foto en leg ik uit waarom een ervaren fotograaf het verschil kan maken. Alle foto’s in dit artikel zijn door mij gemaakt en komen uit 2 portfolio’s: Foto’s in opdracht en mijn fotograaf portfolio.

Hier zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan een goede foto:

Technische Kwaliteit

Scherpte & Focus – Het onderwerp en/of het meest belangrijke deel van een foto moet goed scherp zijn. Bij onderstaande foto is dat bijvoorbeeld het oog van de olifant. En dat was geen gemakkelijke klus staande in een klein bootje. Bovendien was automatisch scherpstellen (door het gras en riet) niet mogelijk.

uitleg goede fotografie

Belichting – Goede balans tussen licht en schaduw, zonder al te veel overbelichte of onderbelichte delen. Als fotograaf kun je niet altijd de belichting van een ruimte aanpassen. Het belangrijkste deel van een foto moet de juiste belichting hebben.

Hoe laat je goede foto's maken?

Contrast – Dit wordt over het algemeen als mooi ervaren. Contrast is het verschil tussen licht en donker. Heeft een foto veel contrast? En heeft het hoofdonderwerp in een foto veel contrast? Dan is de kans dat een foto door veel mensen mooi wordt gevonden groter. De zon zelf is meestal overbelicht, maar de rest van de foto hoeft dat zeker niet te zijn.

Portfolio fotograaf

Compositie – Leidende lijnen, en symmetrie zorgen voor een evenwichtig beeld. Dingen op een foto moeten iets bijdragen. Staan er dingen op die niets bijdrage, zoals bijvoorbeeld een prullenbak? Dan is het handig om een foto te maken waarop die niet zichtbaar is. Tenzij die bewust op de foto staat omdat je een prullenbak producent bent.

Kleurgebruik – Harmonie in kleuren en contrast maakt de foto aantrekkelijk. Komen je huisstijl kleuren terug in foto’s op belangrijke plekken?

Emotie & Verhaal

Sfeer en emotie – Een goede foto wekt een gevoel op of vertelt een verhaal die relevant is voor de doelgroep.

Authenticiteit – Hechten jullie zelf waarde aan het laten zien van de realiteit van jullie product, dienst of kantoor (voor bijvoorbeeld jullie arbeidsmarktcommunicatie)? Maak dan niet gebruik van een stockfoto of AI. Je doelgroep voelt dat snel aan. Want zijn de mensen erg divers en erg mooi dan heb je meestal met stockfoto’s te maken. Staat er bovendien niets herkenbaars op een foto dan zal zo’n stockfoto weinig waarde en emotie toevoegen. Met stockfoto’s vertel je de kijker (je doelgroep) dat je fotografie niet zo belangrijk vindt en/of dat jullie geen expert zijn op een bepaalt gebied. Als jullie dat wel zijn is het goed om dat te laten zien met mooie en authentieke foto’s.

Dynamiek & Timing – Een perfect vastgelegd moment kan een behoorlijk verschil maken.

Esthetiek & Creativiteit

Origineel Standpunt – Afwijking van standaard hoeken maakt een foto boeiender. Het kost iets meer tijd om de foto goed te bekijken en blijft langer hangen bij de kijker. Deze foto is behoorlijk schuin maar toch voelt die recht. Dit komt omdat de bovenkant van de foto wel goed recht is.

Onderstaande foto is gemaakt met een fish-eye lens. Dit draagt bij aan de creativiteit. Mensen kijken net iets langer naar een creatieve foto en daardoor blijft een foto ook langer “hangen” bij de kijker.

Reisfotografie Bangkok

Balans in het beeld – Het oog moet op een natuurlijke manier door de foto geleid worden. Het is voor de kijker fijn om mensen in beeld te zien die niet de foto uitlopen. Kijken de mensen naar een mooi deel van de foto? Balans in een foto kan ook achteraf worden gecreëerd door een foto goed uit te snijden en rekening te houden met de plaatsing zoals bijvoorbeeld een header-foto op een website.

Lichtspel – Spelen met licht en donker kan de foto extra kracht geven. Zorg wel dat het stuk waar het echt om gaat goed belicht is.

Portfolio fotograaf Den Haag

Een écht goede foto is veel meer dan alleen techniek—het is de combinatie van vakmanschap, gevoel en creativiteit die de foto uniek en gedenkwaardig maakt. Ervaren beroepsfotografen kunnen goede foto’s produceren. Daar zit een groot verschil met amateurfotografen of mensen die af en toe een plaatje maken.

Hoe meer foto’s iemand maakt hoe getrainder het oog is.

Door ervaring kan een beroepsfotograaf meer rekening houden met een fotografie briefing, het doel en de plaatsing. Ook hebben ervaren fotografen vaak meer en diverse lenzen tot hun beschikking.

Goede fotografie: kostenpost of kans?

Dagelijks zie ik foto’s voorbij komen die weinig tot niets bijdragen aan de boodschap waarvoor ze zijn bedoeld. De aandacht gaat dan volledig uit naar de tekst, terwijl juist goed beeld je verhaal kan versterken, verduidelijken en meer impact kan geven. Niet iedereen herkent een écht goede foto. Ook wordt de kracht van beeld wel eens onderschat. Fotografie wordt nog te vaak gezien als kostenpost, terwijl het een strategisch middel is om je doelgroep beter en eerlijker te bereiken. Wie bepaalt binnen jouw organisatie het beeldgebruik? Iemand met oog voor visuele kwaliteit, of iemand die vooral tekstueel denkt? Met fotografie kun je een passende sfeer creëren voor je bedrijfsidentiteit. Daarover heb ik eerder dit artikel geschreven: bedrijfsfotografie tips.

Goede foto’s kunnen een verschil maken voor je merk

Goede foto’s maken is een vak waarbij ervaring en grote rol speelt.

Geef 100 fotografen exact dezelfde fotografie briefing, en je krijgt 100% andere foto’s.

De betere foto’s zullen worden gemaakt door ervaren beroepsfotografen. Goede fotografie is een krachtig communicatiemiddel dat impact kan maken. Een sterke foto trekt de aandacht, roept emotie op en/of draagt bij aan de boodschap die je wilt overbrengen.

De juiste bedrijfsfotograaf kiezen is belangrijk voor je communicatie uitingen. Een professional met ervaring en oog voor detail kan mooie foto’s maken die perfect aansluiten bij je merk en je doelgroep op de juiste manier aanspreken. Door te investeren in kwaliteit en bewuste beeldkeuzes te maken, zorg je ervoor dat je foto’s niet alleen mooi zijn, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan je merk en communicatie.