Reisfotografie is al heel erg lang een grote hobby van mij. De liefde voor reisfotografie heeft me op avontuurlijke paden gebracht en me gebracht waar ik nu sta: professioneel fotograaf sinds 2008 met veel ervaring in fotografie voor diverse bedrijven, waar ik de kans krijg om mensen, projecten en evenementen vast te leggen. Ik ben beroepsfotograaf Wilmar Dik, meer over mij kun je lezen op mijn Informatie over fotograaf pagina.

reisfotografie zal mij altijd blijven aantrekken. Francis (mijn vriendin, vrouw en filmmaakster) had altijd al de wens om wilde dieren in Afrika te ontmoeten, en dat was precies wat we zochten. We hadden een speciale periode in onze agenda’s vrijgemaakt voor zo’n onvergetelijke ervaring, maar tot slechts twee maanden voor vertrek hadden we nog geen idee waar deze reis ons zou brengen.

Ik wilde graag naar een bestemming waar we goed konden ontspannen en genieten van de natuurpracht. Omdat ik al wat reisfotografie in Afrika had gemaakt realiseerde ik mij dat het niet overal even relaxed is. Onze zoektocht naar de veiligste Afrikaanse landen bracht ons bij Botswana, ten noorden van Zuid-Afrika. Een ticket naar de hoofdstad Gaborone, geboekt via Ethiopian Airlines, bracht ons dichter bij dit onvergetelijke avontuur.

Botswana telt ongeveer 2 miljoen inwoners en beslaat een oppervlakte die veertien keer groter is dan Nederland. Het meest opvallende feit is dat Botswana evenveel olifanten herbergt als Zwolle inwoners heeft, wat neerkomt op ongeveer 130.000 van deze majestueuze dieren!

Onze reis naar Botswana, die tweeënhalf weken zou duren, werd een ongekend avontuur vol hoogtepunten. Hoewel ik in Namibië, Zuid-Afrika en Kenia eerder enkele olifanten had mogen aanschouwen, hadden we hier het privilege om er letterlijk honderden te zien. Niet verwonderlijk, want Botswana huisvest de grootste populatie olifanten ter wereld. Maar dit was slechts het begin, want we werden ook getrakteerd op ontmoetingen met giraffen, koedoes, neushoorns, zebra’s, zadeljakhalsen, nijlpaarden, bavianen, krokodillen en majestueuze leeuwen.

Er was zelfs een (ongevaarlijke) slang die ons een bezoekje bracht in onze badkamer! Voor dat soort situaties had ik mijn 100 mm macro lens mee genomen!

Reisfotografie in Afrika? Ga naar de Okavango Delta!

reisfotografie

De Okavango Delta is de plek waar je zelf kunt rondlopen. En toevallig ook de plek waar we wilde leeuwen te voet hebben kunnen volgen. Dat moment resulteerde niet in goede foto’s, maar wel in een hartslag die ietsje hoger was dan normaal. Logisch want, je leest het goed, we hebben letterlijk achter wilde leeuwen gerend. Zonder wapens, maar gelukkig wel met twee ervaren gidsen die ons door dit avontuur loodsten.

reisfotografie in Afrika

Je gaat het gebied in en uit met een mokoro, een soort kano. Daarin wordt alles meegenomen. Neem dus alleen de spullen mee die je echt nodig hebt voor 2 dagen. Realiseer je dat jij als mens uit Europa 0 (nul, niets, geen) verstand hebt van het leven in dit gebied en luister daarom goed naar de locals die met je mee gaan. Tijdens onze wandelsafari ontmoetten we een verscheidenheid aan wilde dieren waaronder leeuwen en giraffen. Tijdens een einde middag tocht in de mokoro kwamen we oog in oog te staan met een olifant.

Mijn spannendste reisfotografie in Afrika

Veel foto’s van wilde dieren worden gemaakt vanuit een grote auto of truck. Heel leuk en veilig maar niet heel spannend. Onderstaande foto is gemaakt van uit een mokoro. Het is lastig te omschrijven hoe ik mij voelde toen die olifant een sprintje trok richting onze kano. Mijn hartslag ging vrij snel omhoog. Achteraf gelukkig dat Ik foto’s bleef maken.

Een spannend moment, maar volgens onze deskundige gids, Top Gun genaamd, was dit geen direct gevaar. Zolang de oren van de olifant wijd staan geeft de olifant je een waarschuwing. Het wordt echt kritiek als de oren van de olifant plat tegen zijn lichaam liggen. Mocht je ooit in een vergelijkbare situatie belanden, onthoud dan om kalm te blijven en het dier voldoende ruimte te geven (minstens 50 meter). In het uiterste geval is veel lawaai maken een slimme zet.

Reisfotografie

In Afrika kruisen wilde dieren meestal je pad terwijl je veilig in een voertuig zit. Maar het gevoel van ontmoetingen te voet (of in een mokoro) is werkelijk ongeëvenaard en veel intenser. Onderstaande foto van dezelfde olifant had ik 2 minuten voorafgaand aan bovenstaande foto gemaakt. De olifant zag ons niet maar was wel aan het ruiken. Gelukkig stond de wind de goede kant op. Om onderstaande foto te maken moest in staan in de mokoro. Dat is best een heftige ervaring met een olifant zo dichtbij. Ook kwam ik er toen achter dat de autofocus niet lekker werkte omdat er allemaal riet tussen mij en de olifant zat. Dus tijdens het staan in een mokoro had ik de lens ook nog even op manual focus gezet en handmatig scherpgesteld op het oog. Ik geloof dat mijn lichaam begon te trillen toen ik weer ging zitten.

reisfotografie in Africa

Wil je zelf dit soort onvergetelijke ervaringen beleven? Dan raad ik aan om een camping mokoro-tour te boeken en enkele nachten door te brengen in de wildernis van de Okavango Delta. Wil je dat, ga dan naar Maun. Veel accommodaties in Maun kunnen tours voor je regelen. Die verlopen via lokale communities, heel eerlijk!

Niets tussen ons en de groep olifanten. Dat soort momenten ga je nooit vergeten!

Een dergelijke tour is niet voordelig. Realiseer je dat je de natuur in gaat waar geen voorzieningen zijn. Alles moet worden meegenomen in mokoro’s. Wij gingen met z’n tweeën. Maar daarvoor waren wel 5 lokale mensen mee, gedurende die 3 dagen. Je vraagt met een dergelijke tour dus nog al wat organisatie en tijd. Maar ik denk dat je een dergelijke trip je leven lang niet zal vergeten.

Wil je liever niet rondlopen tussen wilde dieren?

Dat snap ik best! Als je liever veel wilde dieren vanuit een 4WD-auto wil bekijken dan is het een goed idee om naar Kasane te rijden. De wegen in Botswana zijn over het algemeen prima, maar let wel op de vele kuilen in de wegen. Onthoud dat het in Botswana verplicht is om links te rijden, wat trouwens ook veiliger is 😊.

reisfotografie van olifanten in Afrika

Wel zo veilig: olifanten bekijken van uit een grote auto. In Kasane kun je gemakkelijk een tour boeken waarmee je per boot en/of 4WD met bestuurder het Chobe National Park in trekt. Net als in de Okavango Delta hebben we hier twee nachten doorgebracht. Ook deze nachten waren onvergetelijk, want het geluid van wilde dieren om je heen is simpelweg adembenemend. Als je vanwege de tijd zou moeten kiezen tussen Chobe NP of de Okavango Delta dan zou ik zeker voor de laatste kiezen.

Victoria Falls in Zimbabwe

reisfotografie in Afrika

Aangezien we toch al in Kasane waren, besloten we een dagtrip te maken naar de Victoria Falls in Zimbabwe. De naam van deze plek is te danken aan David Livingstone, een Schotse ontdekkingsreiziger die in 1855 deze indrukwekkende watervallen voor het eerst aanschouwde. Victoria Falls is al miljoenen jaren oud, wat de naamgeving naar een Engelse koningin die 167 jaar geleden regeerde, des te opmerkelijker maakt.

Gastvrij en veilig Botswana

Botswana is niet alleen een adembenemend mooi land, maar de bevolking is er ook buitengewoon vriendelijk en gastvrij. Naast de winning van diamanten is toerisme een belangrijke pijler van de economie van Botswana. Daardoor zijn er veel prachtige accommodaties beschikbaar. Een goed voorbeeld is Elephant Sands, waar luxe tenten rondom een waterpoel zijn geplaatst. Hier kun je olifanten van heel dichtbij observeren en prachtige foto’s maken (zo ook de tweede foto in dit blog), wat een unieke ervaring is.

Reisfotografie in Afrika is heel leuk, fijn en bijzonder om te mogen maken. Wil je een keer naar Afrika om dieren in het wild te zien en reisfoto’s te maken dan is Botswana een hele goede optie!

Wil je meer foto’s bekijken van deze trip dan kan dat op mijn reisfotografie website. Omdat ik veel foto’s heb gemaakt in Botswana heb ik deze per gebied gegroepeerd. De specifieke Botswana pagina’s staan hier:

Botswana travel photography

Stockphotography Mokoro trip Okavango Delta

Chobe National Park photography

Elephant Sands Botswana photos

Khama Rhino Botswana stockphotos

Stock Travel Photography Victoria Falls Zimbabwe