Reisfotografie is al een hobby van mij sinds mijn eerste vakanties zonder mijn ouders. Inmiddels ben ik sinds 2008 een beroepsfotograaf, en dat komt mede doordat ik mijn skills als fotograaf met reisfotografie heb kunnen trainen. Ik vertel graag over mijn laatste trip naar Laos waarin ik mooie reisfoto’s heb gemaakt.

Wil je meer van mijn reisfotografie bekijken dan is de portfolio pagina van deze website een goede start. Wil je nog meer reisfotografie van zeer diverse landen zien dan verwijs ik je graag door naar mijn travel photography website.

Dat Laos een prachtig land was dat wist ik al. Daarom stond het al een jaar of 20 op mijn lijstje om nog eens te bekijken. Destijds had ik Laos bekeken maar was het er niet van gekomen om naar het Noorden van Laos te gaan. Ik wilde graag een jungle trekking doen, en dat kan het beste in de omgeving van Luang Namtha.

Luang Namtha

Een leuk stadje met alles wat je nodig hebt. De vibe deed mij een beetje denken aan Vang Vieng 24 jaar geleden.

Reisfotografie van beroepsfotograaf

Door dat er in Luang Namtha veel trekkings worden aangeboden in het Nam Ha National Protected Area zijn er veel reizigers in het stadje. Vanzelfsprekend is er een dag en avondmarkt, waar veel dingen, eten en dieren worden verkocht.

fotograaf laat reisfotografie zien

Dat er anno 2024 nog vleermuizen werden verkocht verbaasde mij.

Trekking in Luang Namtha

Alle trekkings worden georganiseerd vanuit organisaties die opereren vanuit Luang Namtha. In het centrum heb je diverse mogelijkheden om te boeken. De diversiteit van de trekkings zit hem in het aantal dagen dat je in de jungle wil zijn, en de manier van slapen. Je kan bij locals thuis slapen (homestay), kamperen in primitieve huisjes in de jungle of gewoon slapen in de jungle.

Wij kozen voor die laatste optie. Niet omdat je lekker kan liggen op bananenbladeren (not!), maar wel omdat je dan echt in de jungle bent. Heerlijk al die jungle geluiden om je heen! Wel fijn dat we een klamboe kregen. Omdat het vroeg donker is en er weinig te doen is s’avonds in de jungle ga je wel vroeg liggen.

De voorbereidingen

Wil je vast online wat research doen? Begin dan op deze website: https://luangnamthatourism.org/.

De trip begint bij de organisatie waar je boekt. Daar ontmoet je de guide en ga je naar de markt voor boodschappen. Vervolgens word je afgezet bij een dorp waar je wandeltocht begint. Elke trekking heeft een guide en een local uit het dorp waar je start. Die mensen heb je hard nodig! Onze guide had ook in een keuken gewerkt en was een bijzonder goede kok. Op de markt kochten we een hoop, waaronder veel groente, sticky rice, kruiden, kip en 3 grote vissen.

Toen we eenmaal een paar uur aan het lopen waren in de jungle was het tijd om de eerste vis te eten.

reisfotografie van een reis in de jungle

De andere 2 vissen werden s’avonds boven het vuur gehangen, want rauwe vissen kun je niet dagen bewaren in een jungle van 30 graden.

De trekking

Wij hadden gekozen voor een drie daagse wandeling en 2 nachtjes op bananenbladeren.

Overdag liepen we 10 a 12 kilometer. Dat klinkt niet zo veel, maar dat was het zeker wel. Nam Ha National Protected Area heeft een hoogte van minimaal 1000 meter en is erg bergachtig. Gewoon horizontaal lopen is er dus niet bij. Ook heb je een voor 3 dagen gevulde rugzak bij je en is het rond de 28-30 graden.

Reisfotografie in Laos

S’avonds bij het kampvuur kregen we bezoek van een Alien. Inmiddels weten wij wel dat we regelmatig bezoek krijgen van een Alien, vooral tijdens vakanties! Voor onze guides was het een leuke, nieuwe en spannende ervaring.

lange sluitertijd fotografie kan onderdeel zijn van reisfotografie

Tijdens deze trekking had ik niet al mijn apparatuur bij mij. Ik had gekozen om maar 3 lenzen mee te nemen tijdens deze hike. De 16-35, 100 mm macro en een fish-eye lens. Wil je meer foto’s bekijken van deze trip naar Laos (en de hike) dan kan dat hier: travel photography Laos

Bamboo is super handig!

De diversiteit in het landschap is heel mooi. En ook fijn dat er flink wat bamboo groeit. Dat kun je echt overal voor gebruiken. Van bekers en waterkoker tot chopsticks.

We hadden 4,5 liter water per persoon bij ons. Maar toen dat op was werd er water gekookt in bamboo. In een grote bamboo stam kun je zo een paar liter water koken als je die lang genoeg in het vuur zet.

De laatste dag kwamen we weer in de bewoonde wereld, eerst in een klein dorpje.

Van daaruit was het nog 3 uur lopen naar de weg waar we opgepikt werden. Leuk voor ons was het dat die laatste 3 uur wat betreft de natuur het mooiste stuk was van onze wandeltocht.

Na deze driedaagse trekking werden wij bij terugkomst in onze kamer verrast door deze spin.

Gelukkig was die net zo plotseling verdwenen als dat die ons verraste. Ik zag dat als het einde van een klein probleem. Mijn vrouw zag het eerder als het begin van een probleem in de badkamer.

Deze trekking vanuit Luang Namtha was het hoogte punt van onze reis naar Noord Laos. Andere hoogtepunten van Laos zijn de superaardige en vriendelijke mensen en het heerlijke eten!